Med Get får du fremtidens nett

Alle Gets kunder er i dag koblet til et topp moderne og døgnovervåket fibernett som kan levere tilnærmet ubegrenset kapasitet. Det finnes imidlertid flere ulike fiberteknologier som kan levere høyhastighetsbredbånd, og Get er den eneste i Norge som leverer alle typer fiberteknologier fra en felles hovedsentral.

De to mest utbredte fiber-teknologiene betegnes som HFC (Hybrid Fiber Coax) og FTTH (Fiber To The Home). De fleste Get-kundene har et fibernett bygget opp med HFC-teknologi. Get sitt HFC-nett består i dag av mer enn 95 prosent fiber, der kun de siste meterne inn til hver kunde er koaksialkabler. I et HFC-nett sendes hver tjeneste med dedikerte frekvenser, slik at f.eks bredbånd og tv ikke påvirker hverandre. Dette er årsaken til at hver kunde i et HFC-nett kan få over 100 tv-kanaler samtidig som de får filmleie og Reprise og Start forfra-tjenester, og f.eks 500 Mbps bredbånd. Dette er kun mulig i et HFC-nett. I tillegg har det skjedd en betydelig utvikling innen HFC-teknologien, der nye standarder som øker hastigheten og kapasiteten ytterligere er introdusert.

I FTTH-nett går fiberen nærmere kunden, og siste del av kablingen inne i huset hos kundene er kobberbaserte datakabler med en typisk kapasitet på 1Gbps. I et FTTH-nett har ikke hver tjeneste en dedikert frekvens, men alt leveres over IP i samme frekvens. FTTH-nett kan også levere symmetriske hastigheter, dvs. lik hastighet for både nedlasting og opplasting av data.  Get har lang erfaring med å bygge både HFC- og FTTH-teknologier og begge teknologiene er fremtidsrettede med svært stor kapasitet.

Videreutvikling av HFC-nettet
ServerGet oppgraderer nå HFC- nettet og en enkel sammenligning er at vi nå utvider E6 med 4 ekstra felt samtidig som vi øker fartsgrensen. Dette gir et utrolig løft i kapasiteten vi kan sende gjennom nettet, samtidig som hver kunde kan få veldig høye hastigheter. I praksis bytter vi ut elektronikk og optikk i hovedsentralene og oppgraderer alle våre nettverksnoder. Dette betyr at alle kunder, uten at de trenger gjøre noe som helst, får helt ny «innmat» i nettet de allerede har.

Standarden vi nå innfører heter Docsis 3.1, og kan i teorien levere hver kunde 10 Gbps nedlastingshastighet og 1 Gbps opplasting. Den neste fasen av denne standarden heter «Full duplex» og kan gi over 10 Gbps opp- og nedlasting, altså symmetrisk hastighet.

Merker Gets kunder forskjell mellom teknologiene?
Gets kunder får de samme produktene og tjenestene uansett hvilke av de to fiberteknologiene nettet de er koblet til er bygget opp med. Kunder vil ikke merke noen forskjell. I dag vil et FTTH-nett kunne levere høyere opplastningskapasitet enn et HFC nett, men de aller fleste kunder har behov for størst kapasitet når de laster ned, dvs. f.eks når man streamer video, musikk eller laster ned nettsider. De fleste kundene våre får derfor mer enn nok kapasitet uansett hvilke fibernett de har. Ny teknologi i HFC-nettene gjør også at denne forskjellen snart er borte, og også HFC-nett vil snart levere symmetriske hastigheter.

dan small

Alle Get-kunder skal være trygge på at de er tilknyttet et svært robust og framtidsrettet bredbåndsnett.

Dan Råmunddal,
teknisk direktør i Get

Hvilken fiberteknologi burde man velge?

Mange kunder lurer på hvilke av de to fiberteknologiene som er best, og mange steder er det stor forvirring rundt hvordan de ulike teknologiene fungerer.

Tidligere var det noen som mente man måtte bytte ut et HFC-nett til et FTTH-nett for å få tilstrekkelig kapasitet, men dette er ikke riktig. Et HFC-nett består som sagt hovedsakelig av fiber, og det er ingen kapasitetsbegrensninger i de siste meterne med koaksialkabler. Med de nye teknologiene som implementeres i nettet til alle HFC-kunder blir alle praktiske forskjeller mellom de to nettene borte.

Vurderer man å bytte fra en fiberteknologi til en annen, er det viktig å tenke på at det gjerne kreves graving og bytting av alle kabler på eiendommen, samt at det ofte må etableres nye føringsveier utvendig eller i trappeoppganger. I tillegg må man inn i boligen og bytte ut alle kabler i alle rom hvor man ønsker å legge inn bredbånd.

Fiberteknologi og trådløst nett

Ønsket om teknologibytte er ofte drevet av et ønske om en bedre trådløs opplevelse. Utfordringen ligger ikke lenger i selve bredbåndsnettet inn til kundene, men i det lokale trådløse nettet hjemme hos kundene.

Et bytte fra FTTH til HFC eller vise versa vil ikke løse dette, fordi forholdene som påvirker den trådløse opplevelsen er lik for begge. Utfordringen alle bredbåndsleverandører må løse sammen med kunden er at kunden har flyttet bredbåndsopplevelsen fra en kabel i veggen til et stort antall trådløse dingser i hjemmet. Hvor stabilt det trådløse nettet oppleves for kunden handler nesten alltid om forhold hjemme hos kunden, som f.eks. hvor gammelt utstyret er og hvor det er plassert i boligen. Forhold i omgivelsene, som f.eks tykke betongvegger og forstyrrelser fra naboens nett påvirker også dette, samt hvor mange enheter som er koblet på samtidig.

Det hjelper ikke å ha gigabit-nett inn i veggen, hvis du ikke får farten du skal ha på pc-en eller nettbrettet over det trådløse hjemmenettet ditt. Get ønsker å bli best i Norge på å levere trådløse nett hjemme hos kundene. Alle kunder kan derfor nå bestille en ekspert hjem til seg for å få hjelp til å optimalisere hjemmenettet.
Flere tips om trådløsnett finner du her.

Trenger vi egentlig gigabit hastigheter?

De fleste har ikke behov for gigabit-hastigheter i dag. Hastigheter opptil 10Gbps er ufattelig høyt. Gets oppgave er å sikre at vår infrastruktur er klargjort for morgendagens krav, hva enn disse vil være. I tillegg skal vi gi kundene våre den beste mulige trådløse bredbåndsopplevelsen.  Vi er opptatt av at  alle våre kunder skal være trygge på at uavhengig av hvilken fiberteknologi de har, er de tilknyttet et svært robust og fremtidsrettet bredbåndsnett - både i dag og i framtiden.

Mer om våre hastigheter