Til Forsiden
Ingen grunn å bytte til fiber

INGEN GRUNN TIL Å BYTTE TIL FIBER

Bredbåndskunder hos Get trenger ikke å bytte til fiber når de er på et moderne hybridnett. Teknologien de har gir dem allerede alt de trenger, sier journalist og teknologiekspert Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad.

Fiber? Hybridfiber? Coax? Med mindre du er teknologiekspert, kan det å lese om bredbåndsteknologi oppleves som en time i fremmedspråk. En eventuell teknologiforvirring er et utfordrende utgangspunkt for styrer som skal velge en bredbåndsløsning som gir best mulig opplevelser for alle beboere. Mindre utfordrende blir det antageligvis ikke når ivrige selgere skraper på døren og hevder at du må bytte ut teknologien du har med fiber.

FULL FART UTEN FIBER

Mange norske boligselskaper og privathjem har i dag bredbånd som kombinerer fiberteknologi med kabel og coaxteknologi, gjerne kalt hybridfiber. Mange av disse får med jevne mellomrom tilbud som innebærer å grave opp hager og fellesområder og investere i ny fiberteknologi. Spørsmålet styrene i boligselskapene da må stille seg er om fiber er en forutsetning for at beboerne skal oppleve rask og god internettdekning. – Nei!, er det klare svaret fra journalist og teknologiekspert Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad.

– Ingen grunn til å bytte til fiber

Valmot har i en mannsalder skrevet om teknologi og har blant annet spesialisert seg på bredbånd. Han har blant annet sett på eventuelle kvalitetsforskjeller mellom coax- og fiberbasert bredbånd. – Moderne teknologi, både på coax og fiber, har nådd en standard som fikser alt du har bruk for. Derfor er det ingen grunn til å bytte til fiber. Det er mest økonomisk å bruke det du allerede har, forklarer Valmot.

FIBER IKKE BEDRE I TEST

Valmot har gått så grundig til verks at han hjemme har bredbånd fra to ulike leverandører, én basert på fiber og én på coax, for å teste ut forskjellen mellom bredbåndteknologier. – Jeg tester mye og opplever ikke noen forskjell i hastighet på internett mellom fiber og coax. Med den nye standarden Get nå innfører med Docsis 3.1, får hybridnettene dessuten et voldsomt kapasitetsløft, sier Valmot.

RASKERE ENN HVA FOLK TRENGER

For å illustrere at tilstrekkelig fart på bredbåndet ikke lenger er noe problem, trekker han frem et tenkt eksempel: Fire i en familie ser samtidig på høyoppløselig video på hver sin skjerm. I tillegg spiller én online og en annen laster ned en tung programvare. – Til sammen krever det kanskje en femtedel av den hastigheten du kan få kjøpt både med fiber og coax. Hva folk skal med opp mot 1 Gigabit inn i huset, det fatter ikke jeg, sier Valmot.

EKSPERTENS TRE RÅD VED VALG AV BREDBÅND

  1. Sjekk hvilken hastighet du får, hvilket tv-innhold og pris leverandøren tilbyr. Om det er hybridfiber eller fiber i bunnen er egentlig revnende likegyldig.
  2. Hvis du må investere og legge opp nytt bredbåndsnett for å få fiber, så vil det sannsynligvis være billigere å oppgradere nettet du har. Får du tilbud om Docsis 3.1, så vil ikke fiber i praksis tilby deg noe mer.
  3. Det høres flott ut når selgere snakker om ubegrenset kapasitet. Men det er ingen vanlige mennesker som har bruk for ubegrenset kapasitet.