Get Safe alarmsystem

Publisert 12. februar 2019 / Oppdatert 22. juli 2019

Gjør borettslagene tryggere

Get Safe er et smart sikkerhetssystem bestående av avanserte, trådløse røykvarslere og vannlekkasjesensorer. Løsningen er spesielt utviklet for borettslag og sameier, for å gjøre det lettere å ivareta sikkerheten hjemme hos alle beboerne.

Styrets ansvar

I Norge er det krav om røykvarsler i alle boliger, men så sent som i 2012 bodde 500 000 mennesker i Norge i boliger uten en fungerende røykvarsler. Sett i sammenheng med at hvert fjerde borettslag enten hadde brann eller branntilløp i løpet av 2002 – 2007, er det skremmende at tre av fire borettslag også manglet evakueringsplaner.

For Anne-Kristin Ranum, styremedlem i sitt borettslag, er det tørre treverket på loftet en bekymring. Mens vi snakker hører vi boring fra etasjene over, der monteres det nå smarte røykvarslere i alle leiligheter og fellesområder. Tidligere har styret levert ut batterier til hver enkelt beboer, men de hadde ingen felles oversikt i gården.

– Nå vil vi få en økt følelse av trygghet. Hvis det skjer noe nå, så vil både beboer og styre få raskere beskjed, sier Anne-Kristin.

Vi gleder oss til å få et felles system for brannvarsling i bygget. Det er styret og gården som til syvende og sist står ansvarlig dersom ulykken er ute.

Styremedlem Anne-Kristin Ranum
En kvinne sitter i en lenestol foran et vindu

Smarte varslere bruker flere sensorer

Brannvarslerne fra Get Safe som nå monteres i gården har optisk-, termisk- og CO-detektering, slik alle typer branntilløp oppdages.

Ser

Optisk deteksjon «ser» røykutviklingen og anbefales av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Lukter

Karbonmonoksid (CO)-detektor sikrer tidlig varsling av ulmebrann og farlige gasser.

Føler

Termisk deteksjon sikrer varsling ved rask temperaturendring.

Oppdager ulmebrann raskere

Vi har tatt en prat med seniorforsker Christian Sesseng i RISE Fire Research, som har forsket på forskjellige måter å oppdage brann.

- Ulmebrann er en type brann som utvikler lite varmeenergi og danner mye giftig karbonmonoksid (CO). Den avgir en kald røyk som ikke stiger like fort til røykvarsleren i taket som varm røyk fra åpen ild ville gjort. CO-gassen derimot, sprer seg rundt i rommet selv om temperaturen ikke er høy, og vil dermed kunne nå detektoren i taket raskere enn røyken. En røykvarsler med en CO-sensor kan derfor oppdage en ulmebrann tidligere enn en ren optisk sensor, forteller forskeren.

En smilende mann i hvit skjorte foran en hvit bakgrunn

Talevarsling øker tryggheten

Studier viser at barn og andre utsatte grupper reagerer dårligere på sirener enn talevarsling. Derfor benytter Get Safe talevarsling med kvinnestemme, i kombinasjon med tradisjonell sirenelyd.

At barn har problemer med å oppfatte høyfrekvente lyder er kjent fra før, men at stemmer er en «vekkerklokke» ved dyp søvn, er nytt og interessant

Administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening

Oppdager vannlekkasjer tidlig

Hvert niende minutt oppstår det en vannskade i Norge, og i blokker og andre bygg hvor folk bor tett i tett, kan én vannskade fort få store konsekvenser for mange beboere.

Sensoren oppdager vannlekkasjer og varsler beboeren, slik at lekkasjen kan stoppes før store skader oppstår. Den trådløse sensoren monteres enkelt under kjøkkenbenken, i kjeller eller berederrom, steder hvor vannlekkasjer gjerne oppstår, forteller Ole-Johan Holmefjord, Produktsjef i Get.

Holmefjord forteller at vannskade var temaet som raskest kom opp i tillegg til brann, da Get så på hvilke utfordringer borettslag og sameier ofte møter. Med vannlekkasjevarsler montert, er det beboer som først får beskjed om en eventuell lekkasje i hjemmet. Først etter en tid vil styret varsles, dersom tiltak ikke gjøres av beboer.

Trådløst system – ikke WiFi

De trådløse varslerne fra Get Safe er enkle å montere, og selv om mange forbinder Get med bredbånd og WiFi, er ikke dette systemet avhengig av internett. Det vil fungere fint i en periode selv ved strømstans eller dersom nettet av en aller annen grunn skulle være nede.

Produktsjefen forklarer videre at frekvensen som benyttes også når mye lettere gjennom murvegger og etasjeskiller, som gjør den godt egnet til å bruke i både små og store boligbygg.

Systemet kommuniserer på en egen radioprotokoll som er laget for smart teknologi

Produktsjef i Get, Ole-Johan Holmefjord
En yngre mann med grå genser og skjorte ser engasjert i kamera

Utviklet for borettslagets behov

Den oppgraderte versjonen av Get Safe som nå er på vei ut i markedet, har blitt utviklet spesielt med tanke på borettslag og sameier.

– Vi har sett på brukernes behov og bygget systemet deretter, forteller Holmefjord og fortsetter.

– Forbrukerne stiller høye krav. Det holder ikke lenger med et pip eller et lite led-blink. Vi gir ansvarlig en helhetlig oversikt i et enkelt og brukervennlig grensesnitt.

Der noen er digitalt fremoverlente og gjerne bruker smarttelefonen sin til det meste, er andre mer tradisjonelle av seg. Derfor får beboere og styre mulighet til å motta proaktive SMS, samt mer utfyllende informasjon og oversikt i app eller på nettsiden dersom de ønsker det.

Unngår unødvendige alarmer

Med tilkobling til alarmstasjon er det alltid noen som passer på, selv om det ikke er noen hjemme. Alarmstasjonen ser alle alarmer som utløses og kontakter brannvesenet ved behov. Med Get Safe vil alle naboer i oppgangen varsles når det går en alarm i en leilighet, men det er lagt inn en forsinkelse på to minutter for at beboere skal ha mulighet til å få bort stekeos og lignende innen naboene varsles.

– Forsinkelse med mulighet for å avstille alarmen er utrolig viktig for å unngå å varsle naboene unødig, så alle har høy tiltro til tjenesten og evakuerer når det faktisk brenner, sier Holmefjord.

En kvinne og en mann sitter ved PCer med TVer i bakgrunnen i en alarmsentral

Relatert innhold

Amundsen dekket av pels i vinterlandskap

Med Amundsen byr Get på et viktig stykke Norgeshistorie

Les mer
Rekke med boligblokker i sen skumringstid. Lys i vinduer.

Hjemme er vår hjemmebane

Les mer
Kvinne på hjemmekontor med laptop og skjerm. Bruker Google.

Trygg på nett

Les mer